Příčiny žaludečních vředů

 

Na vzniku vředů se podílí mnoho faktorů. Někdy to může být jen jedna zjevná příčina, Jindy se spoluúčastní na vyvolání vředů faktorů více.

K produkci žaludeční kyseliny dochází obvykle při:

  • dlouhodobém stresu
  • vážných zraněních neborozsáhlých popáleninách.
  • alkohol, káva nebo nápoje s kyselinou citrónovou také provokují zvýšení produkce žaludeční kyseliny, (např. pití více než tří šálků kávy denně může zvýšit náchylnost k infekci H. pylori.). Horká a kořeněná jídla u zvláště citlivých lidí také nejsou vhodná.
  • nikotin snižuje slizniční prokrvení. 
  • genetické faktory a dědičnost. Teorie o dědičném původu vycházely z existence “vředových rodin”, kde se toto onemocnění doslova dědí z generace na generaci. Genetické faktory mohou také vést ke zvýšené produkci kyseliny, slabosti hlenové vrstvy nebo produkci nedostatečně ochranného hlenu a mohou zvyšovat citlivost jedince vůči účinkům H. pylori.
  • poruchy ochranného lemu způsobují mnohdy i četné léky používané při dlouhodobých bolestech, po srdečních nebo mozkových příhodách. Patří k nim například acylpirin, ibuprofen, diclofenac a další. Vředy způsobené těmito léky jsou bohužel celkem časté.
  • další příčinou mohou být rakovina, jaterní poruchy, nebo jiné nemoci zažívání.
Tvorba webových stránek zdarma Webnode